Symptomer & hjælp efter narcissistisk vold

Depression er ofte en følgevirkning af narcissistisk vold

Lovebombing

 

I begyndelsen idealiserer narcissisten dig.

Du bliver bombarderet med kærlige ord og komplimenter af narcissisten.

Du får et væld af sms, mails, opkald m.m.


Nogle føler sig smigrede og oplever narcissisten som charmerende, imens andre trækker sig fra narcissisten og mister interessen, fordi det opleves kvalmende/kvælende.


Narcissistic supply


Når narcissisten har fået succes med sit kærligheds-bombardement, er han meget ivrig efter, at flytte sammen eller gifte sig med dig. Han ser dig ikke, for det menneske du er, men som et redskab til, at kunne få det han vil have, som typisk er ting som penge, tøj, mad, husly, sex, status, opmærksomhed, støtte, opbakning m.m.


Intermittent reinforcement


Når narcissisten er sikker på, hvor han har dig, giver han kun sporadisk en smule positiv opmærksomhed, derved skabes der en af hængighed af narcissisten.

Dette er en del af forklaringen på, hvorfor relationen føles så intens og hvorfor det er så svært, at forlade narcissisten.


Det er samme princip med det omsorgs-svigtede barn, som hungrer efter kærlighed fra den narcisststiske mor eller far.


Hvis du er opvokset med en narcissist, er der større sandsynlighed for, at du som voksen, ubevidst vælger en partner, som er narcissist.

Stockholm syndrom


Efter et bankrøveri i stockholm i 1973 opdagede psykologer, hvordan de mennesker, som var blevet taget som gidsler, efterfølgende tog bankrøverne i forsvar, havde sympati for dem og nogle af ofrene nægtede, at vidne mod dem i retten.


På grund af de voldsomme og  traumatiske oplevelser, man ofte er udsat for i relationen til en narcissist, er det sandsynligt, at man som offer lider af stockholm syndrom. Man knytter stærke bånd til krænkeren, får sympati og forsøger at hjælpe krænkeren på trods af, at man bliver udsat for vold.


Gaslighting


Begrebet kommer fra en film, hvor en kvinde bor sammen med sin mand i et hus, i den tid, hvor man havde gaslamper istedet for elektrisk lys. Manden forsøger med vilje, at få hende til at tro, at hun ikke kan stole på sin egen oplevelse af virkeligheden.

Det gør han ved, at skrue op og ned for gaslyset, i den anden ende af huset, når hun tror, han ikke er hjemme. Normalt bevæger flammen sig kun, hvis der er andre i huset.

Når han "kommer hjem", fortæller hun om sin oplevelse. Han siger til hende, at hun er ved at blive skør og at hun ikke ser virkeligheden som den er.

 

Narcissisten bruger gaslighting, for, at du skal miste fodfæste og miste tilliden til din egen oplevelse af virkeligheden. Når det lykkes narcissisten, kan han lettere manipulere og kontrollere dine tanker og handlinger.


Emotional flashbacks


Et eksempel på et emotional flashback: Du er alene hjemme og igang med et eller andet, du er helt rolig og afslappet. Pludseligt banker det uventet på døren og du farer øjeblikkeligt sammen, du føler ubehag i kroppen, måske ryster din krop endda også fysisk, du føler dig nervøs. Men umiddelbart er der ingen åbenlys fare og du forstår ikke, hvorfor din krop reagerer sådan. Måske lader du være med at åbne døren, fordi du bliver overvældet af din krops reaktioner.

Måske vælger du, at åbne døren og det viser sig, at være din ven, som du byder indenfor og I hyggesnakker lidt over en kop te, men selvom situationen i teorien er hyggelig, tager det lang tid, før du igen føler dig rolig og afslappet. Måske endda først, når du er alene igen.

Når narcissisten siger

"Jeg elsker dig"


Narcissisten føler ikke kærlighed på den måde, du føler kærlighed. Narcissisten er ikke interesseret i et ærligt, gensidigt respektfuldt ej heller ligeværdigt forhold med dig.

Det narcissisten søger er magt og kontrol.


How to spot red flags when dating


Lyt til interviewet med Lundy Bancroft nedenfor her

(Skip evt. intro de første 6 min.)

Ture ved vandet eller i skoven, giver ro i dit nervesystem


Mange oplever efter narcissistisk vold symptomer på kompleks PTSD:


Angst

Depression

Lavt selvværd

Flashbacks

Mareridt

Spiseforstyrrelser

Stress

Stockholm syndrom/ Trauma Bonding

Forvirring

Svært ved at stole på egne fornemmelser

Følelsesmæssige udsving

Irritation

Vrede

Manglende tillid

SelvmordstankerHvordan opleves narcissistisk vold?


Det er utrolig hårdt at opdage, at du har været udsat for narcissistisk vold. Det du troede du havde, har du ikke. Din opfattelse af dig selv og hvem du er, din fortid, dine erindringer, dine oplevelser af virkeligheden, kan blive slået fuldstændigt i stykker.


Det får dig til at stille spørgsmålstegn ved alt, hvad du har oplevet i dit liv sammen med narcissisten, når du indser, at du er opvokset med eller har været i et parforhold med en narcissist.


Det er den væmmeligste oplevelse, når du første gang begynder, at forstå og mentalt/ følelsesmæssigt bearbejde din nye viden om, at du har været udsat for narcissistisk vold. At narcissisten ikke hører, hvad du siger, ikke ser dig og hele vejen igennem ikke har haft nogen oprigtig interesse i dig og den du er.


Han kan kun se sig selv og sine egne behov og egen smerte. Narcissisten har negligeret dig, dine behov og hvad der er vigtigt for dig, med fuld overlæg. Han har løjet, været dig utro m.m. Narcissisten  føler sig berettiget til, at misbruge andre og tager ikke ansvar for sine handlinger. Narcissisten giver istedet dig skylden for sin dårlige opførsel.


I starten er narcissisten utroligt charmerende og giver dig det, du længes mest efter (lovebombing) men lidt efter lidt ændrer han adfærd, så du til sidst ikke kan kende ham mere. Ind imellem får du dog små krummer af kærlighed, for på den måde kan han undgå at du forlader ham og mister derved ikke det han vil have af dig (narcissistic supply).


I denne fase giver og giver og giver du, du står på hovedet og går på æggeskaller, for du håber og tror, at hvis du blot giver nok eller anstrenger dig nok, eller er perfekt nok, så får du den person tilbage som narcissisten var i starten (intermittent reinforcement, Stockholm syndrome/trauma bonding).


Det fortsætter på den måde indtil du til sidst får nok eller indtil narcissisten kasserer dig, som en brugt klud. Det er let at komme til at tænke/føle, at der er noget galt med dig eller at du ikke er god nok, som du sikkert har lært af narcissisten at tro.

Der er rigtig mange, som har oplevet at blive behandlet på den måde og det er ikke din skyld, du er ikke ved at miste forstanden. Det er normalt at have selvbebrejdende tanker bagefter, men også vrede over, at være blevet behandlet på den måde, måske mærker du vrede over, at du fandt dig i det så længe og at narcissisten tilsyneladende slipper godt fra det.


Måske føler du dig sårbar og deprimeret og har svært ved at finde energi og glæde ved livet. Du kan føle noget det ene øjeblik og noget helt andet det næste.  Det er en helt naturlig reaktion på, at have været udsat for narcissistisk vold.


Det værste du kan gøre, når du har det sådan er, at gå ud og finde en anden, der kan få dine tanker væk fra det, der er sket. Chancen for at du tiltrækker noget lignende, det du lige har været igennem er større nu. Tiden til at møde nye mennesker er bedre, når du har helet dine sår.  Find i stedet støtte til at få bearbejdet dine følelser og emotioner, hos nogen du føler dig tryg ved. Gør ting, som støtter dig i din helingsproces.Hvad du selv kan gøre for, at komme videre & hele dine sår:

Din helbredelses proces -vigtige trin i helingsprocessen efter narcissistisk vold


 • Find en terapeut, som har erfaring med narcissistisk vold, som har mærket det på egen krop og ved hvad det handler om


 • Sig fra, sæt grænser. Sig nej til narcissistisk vold. Stop den onde cirkel


 • Undgå al  kontakt med narcissisten, med mindre det ikke kan lade sig gøre, fordi du f.eks. har børn med narcissisten. Under disse omstændigheder kan du bruge "Grey rock" metoden


 • Arbejd med at få en god fornemmelse af dit "Indre barn". Jeg anbefaler at du læser "Rejsen hjem" af John Bradshaw


 • Find information om narcissistisk vold. Jo mere du ved, des sværere er det for narcissisten at manipulere dig


 • Find, med støtte fra din terapeut ud af, hvor din tiltrækning til narcissisten stammer fra


 • Foretag dig noget, som virker afstressende på dig


 • Vælg de ting som er sunde for dig, for bl.a. at støtte din krop i at finde balance og ro


Hvilken hjælp kan du få hos mig


Jeg hjælper dig med, at hele de dybe følelsesmæssige sår efter narcissistisk vold. 

Jeg viser dig og støtter dig i, hvordan du kan


 • blive fri af narcissisten og komme videre
 • undgå at du tiltrækker en narcissist igen
 • få tillid til dig selv
 • opbygge dit selvværd
 • løfte dig ud af depression
 • stole på dine egne evner
 • lytte til din intuition
 • lette angst og flashbacks
 • minimere antallet eller fjerne mareridt
 • håndtere stress og få ro i dit nervesystem


...og meget andet, som kommer af, at du har været udsat for narcissistisk vold


Mine metoder


Samtaleterapi

Kropsterapi

Kunstterapi

Drømmeanalyse

Meditation

Mindfulness


Jeg tilbyder individuel terapi og opretter løbende støttegrupper med 5-7 deltagere.


Uddannelse

2015-2019 Kursus i meditation og kroppens energisystemer, FO AArhus, Århus

2014 Kursus i Mindfulness, Jysk Psykologcenter, Århus

2011-2013 Psykoterapeutisk uddannelse, Akademiet for psykoterapi, Kbh

2009 Privat undervisning i psykologi, v/Inge Becher, Mijas, Spanien

2004-2006 Kurser i dybdepsykologi, drømmeanalyse, krop- og psyke, kunstterapi m.m., Gimle v/ Ole Lauritsen, Gunhild Noltensmeier, Århus

2002 Lægeeksamineret fysiurgisk massør, AM, Massageskole Kbh

Erhvervserfaring/rådgivningserfaring

2014-2022 Indre ro, krops- og samtaleterapi

2016-2017 Rådgiver, seksuelle overgreb

2008-2014 Drømmeanalyse, psykoterapi, Spanien og Danmark

2010-2012 Rådgiver i spiseforstyrrelser, LMS

2007 Kropsterapi